Professionele Natuurcoaching

Integreer de natuur in je werk als coach, therapeut of psycholoog. En behaal het Certificaat van Professioneel Natuurcoach.

Deze opleiding biedt:

 • Je ontdekt de coachende kracht van de natuur en verdiept je in de meerwaarde van de natuur in je werk als coach, psycholoog of therapeut.
 • Je ontwikkelt de vaardigheid om je huidige manier van werken te verrijken met de helende en spiegelende kracht van de natuur. Je verkent manieren om in verbinding met de natuur tot inzicht te komen, antwoorden te vinden, blinde vlekken te ontdekken, problemen te analyseren, emoties te ontladen, beslissingen te nemen, hindernissen te deblokkeren, inspiratie op te doen….
 • Je leert een aantal technieken of protocollen om te coachen via de natuur, maar wordt vooral aangemoedigd om die structuur los te laten en te werken vanuit je persoonlijke kracht.
 • Na deze opleiding kan je de natuur op een authentieke manier integreren in je eigen aanbod en heb je de vaardigheid om zelf oefeningen te creëren in verbinding met de natuur.

Leertrajecten

 1. Je leert concrete oefeningen waarmee je thuis en in je praktijk onmiddellijk aan de slag kan, en verwerft een aantal bouwstenen waarmee je je eigen oefeningen kan ontwikkelen.
 2. Je staat stil bij je manier van begeleiden en onderzoekt wat er nodig is om je aanpak verder te verfijnen. Je verkent ook de specifieke vaardigheden van de natuurcoach.
 3. Je integreert natuurcoaching in je huidige manier van werken en leert zelf oefeningen creëren vanuit je (professionele) bagage, competenties en talenten.
 4. Je leert, vanuit een verbinding met de natuur, meegaan met de natuurlijke flow.

De opleiding is zowel interessant voor wie individueel coacht als wie met groepen werkt. Ze richt zich tot professionals die niet meer op zoek zijn naar theoretische denkkaders en opgelegde structuren, maar zelf willen beginnen creëren op een natuurlijke manier.

Je volgt het programma verspreid over meerdere maanden met tussentijdse opdrachten én persoonlijke opvolging. Dit komt neer op een equivalent van minimum 10 lesdagen. De spreiding in de tijd en de tussentijdse oefenmomenten op mensen van buiten de opleiding zorgen ervoor dat je de manier van werken grondig beheerst tegen het einde van de opleiding. Na een begeleide eindproef ontvang je dan ook het officiële certificaat van Professioneel Natuurcoach.

Programma

Blok 1       17, 18 en 19 mei 2021

 • Basisfilosofie en uitgangspunten in het werk met de natuur.
 • Twintig bouwstenen van natuurcoaching, de basis voor ontelbare combinaties.
 • Verkenning van een aantal basisoefeningen in natuurcoaching, afgestemd op specifieke coachingsvragen.

Blok 2     26, 27 en 28 juni 2021

 • Hoe creëer je zelf oefeningen? Tips & trics.
 • Integratie van de natuur in je huidige werkmethode of competenties, ontwikkelen van je eigen methodiek.
 • Experimenteren met je eigen creaties.

Tussentijds

 • Huiswerk (verslag van 4 coachings)
 • Skype met supervisie (afgestemd op de observaties uit de verslagen)
 • Begeleiding in het creëren van je eindoefening.

Eindoefening    27 september 2021

 • Presentatie van je eindoefening aan de groep.
"Natuurcoaching voor coaches vertrekt vanuit een duidelijk gestructureerd kader: helder, eenvoudig, to the point. Weinig franjes, rechttoe, rechtaan. Het gaat in wezen om een ervaringsgerichte training waardoor je als coach zelf ondervindt wat natuurcoaching kan betekenen in het scala van mogelijkheden binnen het coachingswerk.

Wat naar mijn aanvoelen uniek is, is het model dat Ilse aanbiedt van werkelijk toelaten van wat zich aandient. Het zinnetje: ‘De dag zal zich ontvouwen’ blijft me bij. Ilse is een meester in het begeleiden van wat zich ontvouwt. Onder wat quasi argeloos overkomt, het lijkt alsof er geen structuur is en Ilse zich volledig laat meedrijven met wat de deelnemers vragen, kan je haar grote deskundigheid vermoeden. Nu en dan, zeker in moeilijke situaties, wordt duidelijk hoe bekwaam Ilse als trainer is. Haar aanbod is van een hoge kwaliteit! Een aanrader!"
Anne Breda, Trainer & Coach, Postgraduaat inspirerend coachen

Praktisch

 • Ben je geïnteresseerd? We voorzien vooraf een gesprek per telefoon of online om je de kans te geven al je vragen te stellen. Tijdens deze ontmoeting komen ook je verwachtingen en professionele achtergrond aan bod.
 • We werken in een kleine groep van maximaal 12 personen.
 • Er is gans de dag koffie, thee en fruit voorzien - 's middags een warme vegetarische lunch
 • We werken zoveel mogelijk buiten, maar bij slecht of koud weer doen we de nabesprekingen binnen.
 • De deelnemers gaan tussen de opleidingsblokken aan de slag met minimum 3 oefencoachees. Zij brengen hiervan verslag uit tegen de onlinesessie.
 • Er is een officieel certificaat voorzien.
Startdata
17 mei 2021 - 09:30
Duur
twee maal drie dagen - online intervisie en supervisie - één dag certificatie
excl. btw € 1945
€ 2353.45
Vereiste voorkennis

Deze opleiding richt zich tot ervaren coaches, psychologen en therapeuten die zich graag verdiepen in de meerwaarde van de natuur in hun werk. Het elkaar inspireren en uitwisselen van oefeningen wordt aangemoedigd.

 
 
Groep
Maximaal 12 deelnemers
KMO-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. KMO’s en zelfstandigen krijgen op die manier tot 30 % korting.